eXplain

eXplain december 2016

Wijziging extern IP-adres van eXchange


Aanscherpen en optimaliseren beveiligingsbeleid

De ontwikkelingen in de markt vragen van hedendaagse organisaties een sterk beveiligingsbeleid. De uitwisseling van informatie en persoonsgegevens dient steeds beter te worden beschermd tegen de risico’s van cybercriminaliteit. Stichting Glasgarant is daarom bezig met het verder aanscherpen en optimaliseren van het bestaande beveiligingsbeleid.

Verhuizing datacenter eXchange
Een van de maatregelen die Stichting Glasgarant hiertoe in het tweede weekend van januari, (zaterdag 14 en zondag 15 januari 2017) gaat nemen is het verplaatsen van het datacenter van eXchange naar een ISO27001 gecertificeerde omgeving. Functioneel zal er door deze verplaatsing niets veranderen, maar technisch is er wel een kleine wijziging die voor eXchange-gebruikers die via een backofficesysteem werken van groot belang is.

Nieuw IP-adres
Doordat het datacenter van eXchange fysiek op een andere locatie komt te staan, zal het IP-adres wijzigen. Het IP-adres wordt gebruikt voor alle verbindingen tussen eXchange en externe partijen. Het kan daarom nodig zijn om dit nieuwe IP-adres ook te wijzigen in de aan eXchange gekoppelde backofficesystemen en/of de geïnstalleerde firewalls. Stichting Glasgarant adviseert om bij de leverancier van het betreffende backofficesysteem en/of de systeembeheerder te informeren of dit het geval is.

Tijdig actie ondernemen
Indien de proxyserver of firewall zo ingesteld is dat de aan eXchange gekoppelde systemen alle communicatie mogen accepteren vanaf het huidige IP-adres (82.94.175.31), dan adviseert Stichting Glasgarant om het nieuwe IP-adres vóór 15 januari 2017 toe te voegen aan de whitelist van ‘veilige’ partijen. Door het tijdig treffen van deze maatregel zal de verhuizing van het datacenter van eXchange de werking van het systeem niet verstoren.

eXchange-gebruikers die rechtstreeks in de web-interface werken (https://portal.exchange.nl) hoeven niets aan te passen.

Overzicht oude en nieuwe IP-adressen
In onderstaande tabel een overzicht van de oude en nieuwe IP-adressen per eXchange omgeving:

eXchange tijdelijk niet beschikbaar
Het wijzigen van de externe IP-adressen van eXchange vindt plaats in het weekend van 14 en 15 januari 2017. eXchange zal daardoor op vrijdag 13 januari 2017 (vanaf 18:00 uur) tot uiterlijk maandag 16 januari 2017 (8:00 uur) niet beschikbaar zijn. 

Website Schadegarant Contact Schadegarant Website Glasgarant Contact Glasgarant